15 april 2015

Konstrundan i Majorna 11 - 13 april 2015

Vi var några stycken som gick runt på måndagseftermiddagen, som också var sista dagen för detta evenemang. Några av oss startade med samlingsutställningen på Röda Sten, där alla deltagande konstnärer visade ett eller flera verk. En mycket brokig samling konstverk, ömsom vin ömsom vatten. En del sticker ut, andra går man bara förbi. Framförallt kändes en hel del av keramiken väldigt ointressant. 70-talet är faktiskt förbi, om nu någon har missat detta!
Nedanstående konstnärer gav dock lite mersmak och de av dem som höll till i Sockerbruket med sina ateljeer besökte vi för att titta lite närmre på.

Marie Almqvist: Intressant abstrakt måleri i främst grå/orange färgskala, som kan tilltala de flesta. Inte provocerande, men sätter fantasin i rörelse. Enligt Irene har vi haft verk av henne tidigare.  Hemsida: http://mariealmqvist.se

Sofia Bergman:  Mångsidig konstnär både i glas och måleri. Glasproduktionen omfattar både bruks- och konstföremål i stor variation. Måleriet innehåller mycket naturmotiv. Hennes nypon har av någon anledning fastnat på min näthinna.
Hemsida: http://sofiabergman.se

Steve Bettman:  Besökte vi ej, men hemsidan innehåller en hel del godis, framförallt tycker jag om hans akvareller.
Hemsida: http://sbettman.com

Elisabeth Borg:  Textil av det lite udda slaget. Hon hade med blyerts ritat fotografiskt återgivna växtmotiv på rätt stora transparanta vita tygstycken. Kan vara effektfullt att hänga mot ljuset.
Hemsida:  http://elisabethborg.se

Åsa Chambert: Hade vi verk av vid senaste utlottningen. Hon visade liknande färggranna verk nu, där ett tema var "fritt fall".
Hemsida:  http://asachambert.wordpress.com

Bertil Fredholm: Hade vi också ett verk av vid senaste utlottningen. Han ställde ut ett stort verk på Röda Sten. Visade i övrigt varierande motiv i sin karakteristiska blandteknik. Hemsida: http://bertil.fredholm@icloud.com

Eva Kylberg Johansson: Besökte vi ej, men hon visade en mycket vacker akvarell på Röd Sten. Mer av den varan finns på hennes hemsida: http://evakylberg.se

Lars Eje Larsson: Får väl betraktas som "esset" i leken. Han visade en stor akryl på Röda Sten med ett fasadmotiv, troligen Havanna, mycket häftigt. I studion fanns naturligtvis hans akvarellstilleben, liksom hans interiörer med eller utan personer. Allt lika habilt utfört. Den senaste motivkretsen är från Cuba i akryl. Han visade några mindre med olika gatumotiv, till ett mycket facilt pris, men vi höll oss. Hans hemsida: http://larsejelarsson.se (innehåller tyvärr inte de senaste akrylerna).

Eleonor Holst: Visade på Röda Sten tre fina målningar med motiv av blommande cyclamen i en höstdisig gråskala. Tyvärr var verken i ateljén inte alls lika intressanta. Hemsida:  http://eleonorholst.se

Masayoshi Oya:  Av denne keramiker hade vi en fin skål vid senaste utlottningen. Han gör mycket sparsmakade föremål i  japansk stil med fantastiska glasyrer. Tyvärr hade han inte så mycket att visa i studion.
Hemsida: http://masayoshi-oya.com

Lotta Söder: Visade bl a häftiga mosaiker. Dels traditionella att hänga på väggen, men framförallt hade hon "klätt" olika föremål i mosaik, såsom en resväska eller ett par tumvantar. Verkligen humoristiskt.
Hemsida: http://glasakademin.se

På väg hem från Sockerbruket passerade vi Klas Parknäs och hans ateljé. Ganska varierat måleri från det lite sparsmakade till det mer storvulna. I de senares linjedragningar fick jag lite associationer till Friedenreich Hundertwassers karakteristiska stil. Huruvida konstnären avsett detta får vara osagt.

Sammanfattningsvis: Stor variation i stilar och kunnande. Däremot mindre variation i priser. Många tog minst sagt bra betalt för sina verk, medan andra var något mer återhållsamma. Att ta flera tusen för ett gicléetryck köper jag bara inte! 

Noterat av Janne Isaksson

13 april 2015

Vad är konst?

Konst kan se ut precis hur som helst, det är det som är så spännande. Jag och mitt resesällskap fascinerades nyligen av utställningen "On Kawara - silence" på Guggenheim-museet i New York. Andemeningen sägs vara en konstnärlig studie av hur tiden går, men dess längd fick oss att tänka på kontrollbehov och tvångstankar. Varje sektion förstärkte intrycket av att detta egentligen var en studie av hur det mänskliga psyket kan arta sig, men var och en av oss kanske ser det på olika sätt? Hur som helst var det ett mastodontarbete.

On Kawara skickade dagligen, under många (30?) år, vykort med data om sin aktuella adress (t.ex ett hotell). På dessa noterade han vilken tid han steg upp på morgonen, och lät dem stämplas på posten.

Han ritade in på vilka vägar han rörde sig på en ny karta för varje dag. Därutöver skrev han listor med namn på alla människor som han mötte och pratade med samt noterade i separata böcker var och när han träffat vem.

Han klippte även ut dagens främsta tidningsartikel att spara i pärmar tillsammans med noteringar. Dessutom noterade han ytterligare data om sitt dagliga liv i krypterad form, som blindskrift och som telegram. Plus att han fotograferade vad han såg under dagen och målade dagens datum med akryl på canvas (efter att ha gjort noggranna färgprover). Och mycket mer...

En sida om On Kawara:
Guggenheims sida om utställningen:


/Eva-Lena B

11 april 2015

Vårvarm konstrunda den 11 april 2015

Efter att snabbt ha slängt allt vårt vinterskräp i containern på kolonin gav sig undertecknad och Jens ut bland dagens gallerivernissager.

Vi startade på Aveny, där en dansk vid namn Peter Martensen ställde ut oljor och kolteckningar. Hemsida: www.petermartensen.dk
Mycket skickligt utfört och intressanta motiv i mycket varierande storlekar. Från finstämda porträtt och idyllisk natur till märkliga människosamlingar i olika miljöer som man undrade vad de sysslade med. Av några fick jag associationer till baptistiska vuxendop ute i det fria från pionjärtiden på 1800-talet. Av andra blev man bara förbryllad och frågande över vad de verkligen höll på med. Några målningar var helt monokroma. Kolteckningarna var underfundigt intressanta. Som ni förstår var prisklassen inte alls vår, inte ens de grafiska bladen tyvärr. Men en spännande utställning väl värd ett besök. Utställningen håller på till 13 maj.

Nästa besök blev hos Kim, som hastigt och lustigt annonserade i dagens GP att han hade vernissage med Emanuel Bernstone!
Hemsida:  www.emanuelbernstone.com
Denna utställning fanns inte angiven i vårprogrammet, men det visade sig att Kim nyligen hade kommit över ett antal av hans fågelmålningar i mestadels det större formatet. Det var mest skärfläckor bland motiven, men där var framförallt en suverän målning av en storlom, vilande på skogtjärnens yta som fångade vår blick. Gav en nästan tredimensionell illusion. Kim har tidigare visat verk av konstnären och vi har haft något grafiskt blad med något år. Naturligtvis inte lösbart tyvärr.
När jag kollade Emanuels hemsida, så fanns där inga fågelmålningar alls, utan motiven som visas där är mestadels abstrakta! Trodde först jag kommit fel, men så var inte fallet, utan han har tydligen helt bytt motivkrets de senaste 7-8 åren.

Därifrån till Grafik i Väst, där Edvard Derkert ställde ut. Hans koppling till Siri och Carlo Derkert vet jag inget om, men troligtvis är de släkt. Namnet hör ju inte till de vanligare här i landet.
Hemsida:  www.edvardderkert.se
Han är tydligen en mångsidig herre med många olika uttryck. Här visade han underfundig och humoristisk grafik i det mindre formatet och i en mycket återhållen färgskala. Inte alls ointressant. Intressant var också prisklassen, 1000 - 1500 kr oinramat!
Man kunde få dem inramade också, men alla hade vita ramar, som inte alls framhävde motiven tycker jag. Då lämnar jag hellre själv till inramning, som ger en större kontrast. Kanske nåt för oss? Utställningen håller på till 29 april.

Mera fåglar. Backlund hade vernissage med den urduktige Karl Mårtens.
Hemsida:  www.karlmartens.se
Denna gången inte bara grafik, utan original i magnifikt format till dito priser. Han använder tydligen både akvarell och kol i dessa verk. Effekten blir fantastisk på dessa motiv med mestadels flygande fåglar: örnar, uvar, korpar, trutar m flera arter. Det häftiga buktande pappret med lite "skrovlig" yta gör också sitt till. Det kan inte bli så mycket bättre. Prisklassen naturligtvis därefter. Sen fanns naturligtvis hela raddan av små sötnosar i grafik. Oemotståndligt både motivmässigt och prismässigt! Skall vi inte ha en liten pippi i år? Förslagsvis en liten färggrann biätare för runt 2000 kr ramad. Kolla i din fågelbok så ser du hur biätaren ser ut. Utställningen pågår till 26 april. Gå genast och titta på den!

Som avslutning, Galleri Anna H. Där visade Anna Eggert verk i glas och metall. En mångsidig dam som även gjort en del offentlig utsmyckning. Senast bl a i Amhults kyrka i Torslanda.
Hemsida:  www.annaeggert.se
Här var det verk i enbart metall eller glas, eller kombinationen av de båda. Många var för väggplacering, andra fristående. Mycket varierande och intressant . Utställningen pågår till 29 april.

På väg till Anna H passerade vi lokalen där Galleri en trappa ner tidigare låg. Där har ett nytt galleri startat sen en tid tillbaka vid namn Galleri Engleson. Modellen är som tidigare med oftast bara veckolånga utställningar. Vid en snabblick på dagens utställning konstaterade vi att nivån var ungefär som tidigare.

Noterat av Janne Isaksson